Korisnički portal

Anastasija Anamarija Marijana

Izbornik

Kanalizacijski sustav Lopuda dobio građevinsku dozvolu, financiranje EU sredstvima

15.05.2018 u 10:16

Upravni odjel za izdavanje i provedbu dokumenata prostornog uređenja i gradnje Grada Dubrovnika izdao je građevinsku dozvolu za gradnju sustava odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda otoka Lopuda. Njome se investitoru Vodovodu Dubrovnik d.o.o. dozvoljava gradnja cjelovitog sustava koji uključuje kolektor odvodnje, crpne stanice „Sutiona“ i „Lukovica“ te uređaj za prečišćavanje otpadnih voda i podmorski ispust.

Projekt kanalizacijskog sustava Lopuda, kao prvo u nizu ulaganja u komunalnu infrastrukturu Elafita, Vodovod i Grad Dubrovnik prijavit će na natječaj Ministarstva poljoprivrede RH, odnosno Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju. Naime, očekuje se skoro raspisivanje natječaja u okviru mjere 7 - „Temeljne usluge i obnova sela u ruralnim područjima“ iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje do 2020. godine.

Upravo navedeni natječaj omogućuje financiranje građenja javnih sustava za vodoopskrbu, odvodnju i pročišćavanje otpadnih voda i to za naselja do 2.000 stanovnika. Vrijednosti potpora kreću se do milijun eura po projektu, a sredstva su osigurana u proračunu Europske unije i državnom proračunu Republike Hrvatske, od čega Europska unija sudjeluje s 85% udjela, a Republika Hrvatska s 15% udjela.

Podsjetimo, osim Lopuda, u postupku ishodovanja je građevinska dozvola za Kalamotu, dok je građevinska dozvola za kanalizacijsku mrežu Suđurđa u završnoj fazi izdavanja. Za sustav Luke Šipanske postoji idejni projekt i lokacijska dozvola.

Izgradnja kanalizacijske mreže na elafitskom otočju jedan je od najznačajnijih investicija u razvoj vodno-komunalne infrastrukture Grada Dubrovnika i osnovni je, a dugo godina nedostajući, preduvjet razvoja ovog područja. Stoga gradska uprava ovu financijski obimnu komunalnu investiciju na Lopudu, ali i srodne te prijeko potrebne projekte na Šipanu i Koločepu, planira realizirati uz financiranje sredstvima iz fondova Europske unije.