Korisnički portal

Anastasija Anamarija Marijana

Izbornik

Kreće Aglomeracija Dubrovnik

14.12.2020 u 12:11

Kapitalni projekt Vodovoda Dubrovnik – Aglomeracija Dubrovnik danas je i službeno započela potpisivanjem ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za EU projekt "Razvoj vodno-komunalne infrastrukture Dubrovnik". Ugovore su potpisali predsjednik Uprave Vodovoda Dubrovnik Lukša Matušić, ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić te generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković.

"Slika govori 1000 riječi i zato je Vodovod odlučio kratkim videom pokazati što je to Aglomeracija Dubrovnik. Ovom putem želim se zahvaliti svima koji su sudjelovali u realizaciji Aglomeracije, a ponajviše djelatnicima Vodovoda" - izjavio je ovom prigodom predsjednik Uprave Vodovoda Dubrovnik Lukša Matušić.

Javnosti se obratio i dubrovački gradonačelnik Mato Franković koji je istaknuo kako je "s današnjim danom konačno započela, odnosno započinje, realizacija izgradnje novog kanalizacijskog, vodoopskrbnog sustava, ali i novog pročistača UPOV Petka - pročistača za fekalnu odvodnju, a projekt je većinom financiran iz EU sredstava".

"Građani će morati pričekati jer trebat će kopati 70-ak kilometara novih cjevovoda, provesti rekonstrukciju i sanaciju, bit će tu 15 crpnih stanica, četiri vodospreme, no vjerujem kako će konačnu dobrobit, a to je poboljšanje kvalitete života i trajna zaštita mora od onečišćenja svi građani sa zadovoljstvom prihvatiti," rekao je generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković, dok je ministar Tomislav Ćorić kazao kako nije lako kreirati dokumentaciju za ovako opsežan projekt.

"Imamo 880 milijuna razloga za zadovoljstvo činjenicom da će Dubrovnik na ovaj način trajno riješiti problem vodoopskrbe i odvodnje i siguran sam utjecati na povećanje kvalitete života građana," naglasio je ministar Ćorić te se zahvalio svima koju su radili na ovom projektu u Gradu Dubrovniku, Hrvatskim vodama i posebice Vodovodu Dubrovnik.

Podsjećamo, ovim projektom ukupno je planirano više od 40 kilometara radova na modernizaciji sustava vodoopskrbe, kao i 31 kilometar radova na sustavu javne odvodnje, izgradnja novih crpnih stanica, vodosprema i ostalih potrebnih objekata te izgradnja novog uređaja za pročišćavanje otpadnih voda, dok je objekt pročistača pitke vode već izgrađen te će se trošak njegove izgradnje također refinancirati putem projekta Aglomeracije. Projekt je ukupne vrijednosti 881, 2 milijuna kuna.