Korisnički portal

Anastasija Anamarija Marijana

Izbornik

Kreće izgradnja sustava odvodnje na Lopudu

24.01.2020 u 12:39

Dvije podzemne kanalizacijske crpne stanice, 5 kilometara novih cjevovoda i podmorski ispust te uređaj za pročišćavanje otpadnih voda uskoro će se krenuti graditi na Lopudu. 12 milijuna kuna vrijedan ugovor o izgradnji tamošnjeg sustava odvodnje i pročišćavanja potpisan je danas između predstavnika Vodovoda Dubrovnik kao investitora i zagrebačke tvrtke Energoherc kao izvođača radova.

„Ovo je za nas iznimno bitna investicija. Lopud je prvi od Elafitskih otoka koji će dobiti sustav odvodnje otpadnih voda. Nisu nam drugi otoci manje bitni, ali ovdje imamo riješene imovinsko-pravne odnose i ishođenu građevinsku dozvolu“ – rekao je ovom prigodom predsjednik Uprave Vodovoda Dubrovnik Lukša Matušić, naglasivši kako Vodovod u ovu investiciju kreće u suradnji s Hrvatskim vodama te da će je nastojati čim prije završiti. Dotaknuo se i dosadašnjih problema s otpadnim vodama koje stanovnici Lopuda trpe posljednjih petnaestak godina i istaknuo kako je Vodovod Dubrovnik u posljednje dvije sezone pomagao koliko je mogao, iako u svom vlasništvu tamo nema nikakvu infrastrukturu.

„Iza Lopuda će, nadam se, doći Suđurađ u suradnji s Gradom Dubrovnikom koji tamo ima u planu neke svoje investicije. Iza Suđurđa, za kojeg mi imamo riješenu građevinsku dozvolu, idu i Koločep i Šipanska Luka. Nitko nam nije manje važan, ali ovdje imamo sve preduvjete za krenemo u investiciju odmah nakon potpisivanja ugovora“ – pojasnio je Matušić.

Gradonačelnik Mato Franković istaknuo je svoje zadovoljstvo potpisivanjem već trećeg ugovora za izgradnju kanalizacijske mreže na području Grada Dubrovnika u kratko vrijeme.

"Posebno je zadovoljstvo činjenica da krećemo i s prvim elafitskim otokom, na kojemu je jedan od najvažnijih problema upravo nedostatak kanalizacijske mreže. Činjenica je da naš turizam počiva na čistom moru, a ne može to biti okosnica ako ne postoji kanalizacijska mreža na području Grada Dubrovnika. Zato je iznimno važno riješiti sve elafitske otoke, riješiti svu kanalizacijsku mrežu u Gradu. Kanalizacijska mreža Lopuda je prvi zahvat koji će započeti u ovoj godini i otprilike bi trebao trajati dvije godine“ – rekao je gradonačelnik te zahvalio Hrvatskim vodama „na činjenici da nas prate u ovom iznimno važnom projektu“, kao i Upravi Vodovoda na „uistinu predanom radu“. Stanovnike Lopuda zamolio je za strpljenje prilikom izvođenja radova.

„Lopud je turističko mjesto, ali činjenica je da se tijekom sezone jedan manji dio radova ipak može izvoditi, a da se ne opterećuje sama sezona. Bez strpljenja i razumijevanja stanovnika teško se radovi mogu izvesti na vrijeme i kvalitetno. Ali vjerujem da svi skupa možemo biti zadovoljni jer nakon 2 i pol godine ili tri godine ukupno, Lopud će dobiti kvalitetnu kanalizacijsku mrežu.  Više ih neće opterećivati ovi problemi koji su ih dnevno opterećivali“ – rekao je gradonačelnik Franković, dok je direktor tvrtke Energoherc Ante Šimić istaknuo kako bi Dubrovnik, kad je riječ o funkcioniranju, trebao biti primjer ostatku Hrvatske, a što njih kao izvođače radova obvezuje da posao odrade izuzetno kvalitetno.

"Dajem vam riječ da ćemo završiti prije roka, poštivajući pravila struke i na zadovoljstvo svih, posebice investitora. Jer Dubrovnik je nešto posebno u Hrvatskoj“ – rekao je Šimić.

Prema najavama, prvi strojevi na Lopudu mogu se očekivati već od 1. veljače.