Korisnički portal

Anastasija Anamarija Marijana

Izbornik

Kreće izgradnja sustava vodoopskrbe i odvodnje Orašca

09.12.2019 u 12:53

Početkom iduće godine kreće izgradnja sustava vodoopskrbe i odvodnje naselja Orašac. Gotovo 28 milijuna kuna vrijedan ugovor o izvođenju radova na tom projektu između Vodovoda kao investitora i Dubrovnik cesta kao izvođača potpisali su danas predsjednik Uprave Vodovoda Lukša Matušić i član Uprave Dubrovnik cesta Roberto Krile.

„Za nas je to  iznimno bitan projekt. Radi se o rekonstrukciji glavnog vodoopskrbnog cjevovoda od Zatona do Orašca. Oko 7 milijuna kuna bit će uloženo u vodoopskrbu, a 20 milijuna na gradnju sustava odvodnje“ – rekao je ovom prigodom čelni čovjek Vodovoda Lukša Matušić te ujedno zamolio tamošnje stanovnike za strpljenje.

„Nadam se da ćemo projekt uspješno realizirati u roku od dvije godine te da će izvođač biti brz i učinkovit. Kao i svi veliki infrastrukturni projekt i ovaj će zahtijevati određenu dozu strpljenja lokalnog stanovništva“ – objasnio je Matušić te naglasio da je iza Vodovoda uspješna godina u kojoj je, uz brojne druge investicije na cijelom području kojim upravlja Vodovod, poput dovođenja vode u Dračevo selo ili brojnih projekata u staroj gradskoj jezgri, realiziran i projekt pročistača pitke vode u Komolcu. Najavio je i skoro ishođenje uporabne dozvole za vodoopskrbu Majkova, za što je istaknuo kako je „iako je teritorijalno na području Općine Dubrovačko primorje, za Vodovod taj projekt jednako važan kao i oni na području Grada Dubrovnika“.

Potpisivanju ugovora nazočili su i gradonačelnik Mato Franković, njegova zamjenica Orlanda Tokić te član Uprave Vodovoda Vicko Begović. Gradonačelnik Franković istaknuo je kako je „nakon realizacije projekta pročistača koji osigurava pitku vodu bez obzira na vremenske prilike, stiglo vrijeme za ulaganje u kanalizacijsku mrežu“.

„Započinjemo s Orašcem. Kanalizacijska mreža bit će duga nešto više od deset kilometara, ali istovremeno radimo i vodoopskrbni sustav koji će biti izgrađen u dužini nešto većoj od četiri kilometra. I jedno i drugo je iznimno bitno za stanovnike Orašca. Jedan od prioriteta je čisto more, a da bi bilo čisto moramo graditi kanalizacijsku mrežu jer postojeći sustav počiva na septičkim jamama, što nije dobro“ – rekao je gradonačelnik te lokalnom stanovništvu također uputio molbu za strpljenje tijekom izvođenja radova jer je riječ o teškom i opsežnom projektu koji će donijeti veliku korist. Naglasio je i da od izvođača radova „očekuje veliki angažman na ovom projektu i poštivanje rokova“.

„Želimo dati svoj obol izgradnji infrastrukture na području Grada Dubrovnika i stoga će nam ovaj projekt biti posebno bitan“ -  istaknuo je Roberto Krile iz Dubrovnik cesta te rekao kako vjeruje da će radovi završiti u roku. Naglasio je i da će sve probleme na koje će se naići rješavati na adekvatan način, uz posebnu pažnju na odnos s lokalnim stanovništvom.

Očekuje se da će radovi na izgradnji sustava vodoopskrbe i odvodnje Orašca započeti u siječnju, a trebali bi biti gotovi kroz dvije i pol godine.