Korisnički portal

Anastasija Anamarija Marijana

Izbornik

Potpisanim ugovorima osigurana sredstva za unapređenje vodoopskrbe

11.05.2018 u 19:13

Tri ugovora o sufinanciranju projekata na dubrovačkom području potpisali su predsjednik Uprave Vodovoda Dubrovnik Lukša Matušić i generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković. Potpisivanju su prisustvovali i gradonačelnik Mato Franković te resorni ministar zaštite okoliše i energetike Tomislav Ćorić i brojni drugi uglednici.
 
Realizacijom potpisanih ugovora trebala bi se unaprijediti mreža vodoopskrbnog sustava na području Grada Dubrovnika. Riječ je o: Ugovoru o sufinanciranju građenja vodnih građevina na području aglomeracije Zaton-Orašac za 2018. godinu, Ugovoru o sufinanciranju građenja vodnih građevina na području vodoopskrbnog sustava Dubrovnik (Orašac) za 2018. godinu i Ugovoru o sufinanciranju programa smanjenja gubitaka za 2018. godinu.

''Danas smo ovdje kako bi započeli proces o kojem smo dugo govorili. Činjenica je kako Grad Dubrovnik još uvijek u potpunosti nije riješio pitanje kanalizacijske mreže. Potpisivanjem ugovora o izradi kanalizacijske mreže u Orašcu započinje proces rješavanja cjelokupne kanalizacijske mreže u Dubrovniku. Pred nama su veliki projekti i zahvalio bih se upravi Hrvatski voda, na čelu s gospodinom Zoranom Đurokovićem  što su se odlučili pratiti nas, a mi ćemo im pokazati visoku transparentnost u trošenju sredstava Hrvatskih voda'', rekao je pri potpisivanju ovih ugovora gradonačelnik Mato Franković.

Svoje zadovoljstvo zajedničkim djelovanjem u cilju razvijanja sustava odvodnje izrazio je i predsjednik Hrvatskih voda Zoran Đuroković.

''Ovdje činimo dodatni iskorak po pitanju izgradnje kanalizacije na području Orašca. Osigurali smo inicijalna sredstva od oko 2.5 milijuna kuna, a ukupna vrijednost projekt je oko 16.5 milijuna kuna i on će se ove godine zasigurno započeti. Za racionalizaciju upravljanja sustava vodoopskrbe na području Dubrovnika  smo osigurali također 2.5 milijuna kuna. Radimo i u Konavlima, točnije na Grudi gradimo kanalizacijski sustav, a u planu je i izgradnja u Moluntu. Činimo  velike napore i na području Mljeta gdje će se samo ove godine uložiti 10 milijuna kuna u razvoj vodoopskrbe, a na području cijele županije uložit će se dodatnih 10 milijuna kuna u sanaciju postojećih gubitaka'', najavio je Đuroković.

Predsjednik Uprave Vodovoda Dubrovnik Lukša Matušić istaknuo je kako su ovim činom pokrenute nove investicije i uspostavljena bolja suradnja s Hrvatskim vodama.
''Više smo puta u zadnjih desetak mjeseci istaknuli kako grad nije samo Stradun, gdje se po prvi put u povijesti sanira kanal mješovite odvodnje, grad nije samo Gruž i Lapad. Grad su i Trsteno i Brsečine i Orašac gdje ćemo pokrenuti ovu investiciju i nećemo biti zadovoljni dok svako kućanstvo ne bude priključeno na komunalnu infrastrukturu i odvodnje. Ovim činom danas smo korak bliže tom cilju'', kazao je Matušić.

Ministar Tomislav Ćorić istaknuo je kako se ovim ugovorima, ali i ostalima koji će uslijediti na području županije, pokazuje da Hrvatske vode i nadležno Ministarstvo žele poboljšati spremnost vodoopskrbnih sustava na ovom području.
''Prošlu godinu Republika Hrvatska završila je s 49 posto gubitaka u vodoopskrbnom sustavu što je nedopustivo te smo usmjereni na njihovo smanjenje. Preko 100 milijuna kuna ulaže se ove godine za sanaciju gubitaka, a dio tih sredstava namijenjen je i za Dubrovačko-neretvansku županiju. Projekti koji slijede doprinijet će povećanju kvalitete života u ovoj županiji'', rekao je ministar Ćorić.

Potpisivanju ugovora prisustvovali su i ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, saborski zastupnici Branko Bačić i Sanja Putica, župan Nikola Dobroslavić, europarlamentarka Dubravka Šuica, državna tajnica Nikolina Klaić i drugi.