Korisnički portal

Anastasija Anamarija Marijana

Izbornik

Pročistač krenuo u probni rad

12.06.2018 u 13:55

''Ovo je jedan od povijesnih trenutaka za Grad Dubrovnik. Uređaj je sada u testnoj fazi i bit će potrebno oko mjesec dana probnog rada kako bi u konačnici bili spremni pustiti vodu u vodoopskrbni sustav grada Dubrovnika. Prvi smo u Republici Hrvatskoj koji smo završili ovaj proces'', rekao je danas, prilikom puštanja uređaja u rad dubrovački gradonačelnik Mato Franković.

Pročistač pitke vodu u Komolcu prije godinu dana bio je na 10 posto dovršenosti radova. Kroz protekli period uloženo je puno napora kako bi se posao priveo kraju. Uređaj je pokrenuo gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković, uz prisustvo zamjenice Orlande Tokić, predsjednika Uprave Vodovoda Dubrovnik Lukše Matušića i članova Uprave te izvođača radova.

Zamjenica Tokić kazala je kako će ove jeseni Dubrovnik imati pitku vodu u svom vodoopskrbnom sustavu, bez zamućenja prilikom jačih padalina.

U ovoj su fazi pokrenuti svi primarni sustavi (cijevi, pumpe, električni razvod, sustav komprimiranog zraka, automatika, ultrafiltracijski sustavi...) te se obavlja provjera, odnosno provjera i priprema za sljedeću fazu objedinjenja s procesnim dijelom, koji tretira otpadne vode procesa filtriranja te finalnog kalibriranja sustava. Testiranje se provodi u zatvorenom sustavu, odnosno recirkulacijom, te se na taj način sprječava neželjeno miješanje s postojećim sustavom pitke vode.

Proces je takav da kada crpka vodu iz Omble, koja se nalazi u dva velika spremnika, pusti u sustav, voda prvo prolazi kroz mehaničke filtere kako bi se otklonile sve mehaničke nečistoće i tek onda ide na ultrafiltraciju. Nakon toga se ispituje kakvoća vode koja se potom kozervira prije nego se pusti u sustav. Zatim se klorira, sukladno propisima i pušta prema gradu i u domove građana.