Korisnički portal

Anastasija Anamarija Marijana

Izbornik

Radovi na izgradnji sustava vodoopskrbe i odvodnje Orašca u punom su zamahu

26.06.2020 u 16:28

Radovi na 28 milijuna kuna vrijednoj i dugo očekivanoj investiciji Vodovoda Dubrovnik u izgradnju sustava vodoopskrbe i odvodnje Orašca započeli su pred petnaestak dana. U tom razdoblju iskopani su rovovi i krenulo je postavljanje mreže odvodnje od Čerjana do skretanja za Ljubač, a danas su radove obišli gradonačelnik Mato Franković te predsjednik Uprave Vodovoda Lukša Matušić i član Uprave Vicko Begović.

Radi se o izgradnji ukupno 4,5 kilometara novog vodoopskrbnog cjevovoda te preko 10 kilometara cjevovoda odvodnje, a izgradit će se i nova kanalizacijska crpna stanica Orašac.

„U cijelom Orašcu, osim turističkog naselja Vrtovi sunca, svi su postojeći objekti spojeni na sustav septičkih jama. Ovim radovima Orašac će dobiti dodanu vrijednost, i u turističkom, ali i ljudskom smislu“ – rekao je predsjednik Uprave Vodovoda dodavši da očekuje da će kompletni radovi završiti za dvije godine.

„Gledali smo dinamiku radova prilagoditi na način da u ovim ljetnim mjesecima što manje smetamo. Stoga dionicu na magistrali ne izvodimo u ovo vrijeme, nego ćemo tamo radove gledati izvoditi na zimu, a sad radimo dionice gdje što manje ometamo svakodnevni život“ - rekao je Matušić.

Gradonačelnik Franković podsjetio je kako su ovakvi projekti jedan od prioriteta ove gradske uprave te naglasio kako mu je drago da se intenzivno započelo s izgradnjom kanalizacijske mreže.

„Prije mjesec dana započela je investicija u Staroj Mokošici, sad smo u Orašcu, a za tjedan ili dva ćemo biti na Lopudu. Uistinu se značajna sredstva ulažu u povećanje kvalitete života. Jer kanalizacijska mreža je jako, jako bitna, a pogotovo na ovim područjima. Kad bi građane pitali što žele, uvijek bi rekli – izgradite nam kanalizaciju“ – rekao je gradonačelnik te dodao kako će, s obzirom da se radi o turističkom naselju, radovi sigurno u jednom dijelu smetati stanovnicima, ali i da će ta smetnja trajati jedno kratko razdoblje, a nakon toga će kvaliteta života i kvaliteta pružene usluge biti neizmjerno bolja i veća. Ujedno se zahvalio Hrvatskim vodama koje prate Vodovod u ovoj investiciji naglasivši kako sami ne bi mogli iznijeti tako značajan financijski teret.

Svoje zadovoljstvo pokrenutim radovima izrazio je i predsjednik Mjesnog odbora Orašac Srđan Margaretić.

„Dinamika radova je dobra i sumještani su zahvalni. Čeka nas dug period gdje ćemo imati puno radova kroz samo mjesto, ali ovo je najbolje vrijeme da se ti radovi naprave i da napokon povećamo kvalitetu života u Orašcu“ – rekao je Margaretić.

Dovršetkom ove za Vodovod iznimno bitne investicije omogućit će se priključenje 90 tamošnjih kućanstava na sustav odvodnje otpadnih voda.