Korisnički portal

Anastasija Anamarija Marijana

Izbornik

U Vodovodu održan terenski obilazak kao preduvjet realizacije EU projekata

22.11.2018 u 12:41

U Dubrovniku je održan terenski obilazak čiji je cilj bila procjena spremnosti pripreme EU projekata Aglomeracije Dubrovnik. Riječ je o nužnom preduvjetu za povlačenje sredstava iz EU fondova, a na ovom sastanku s predstavnicima Vodovoda Dubrovnik, koje su predvodili predsjednik Uprave Lukša Matušić i član Uprave Vicko Begović, sudjelovali su zamjenik generalnog direktora Hrvatskih voda, Valentin Dujmović sa suradnicima te načelnica Sektora za projekte iz područja vodnoga gospodarstva Ministarstva zaštite okoliša i energetike, Karmen Cerar.

Ukupne vrijednosti 658 milijuna kuna, od čega će 71% biti financirano novcem iz EU fondova, a dvije trećine preostalog iznosa iz nacionalnih izvora (proračun RH i sredstva Hrvatskih voda), projekt Aglomeracija Dubrovnik ima za cilj poboljšanje i modernizaciju postojećeg sustava vodoopskrbe i odvodnje na području Grada Dubrovnika.
Najbitniji projekti u sklopu Aglomeracije su, nakon izgradnje pročistača pitke vode Ombla koji je u završnoj fazi, izgradnja pročistača otpadnih voda Lapad, čija se ukupna vrijednost zajedno s postrojenjem za sušenje mulja, procjenjuje na 218,5 milijuna kuna te izgradnja novih dijelova vodoopskrbne mreže i sustava odvodnje, rekonstrukcija zastarjelih dijelova postojeće mreže te izgradnja sekundarne mreže vodoopskrbe.

Tako se planira izgradnja novih 31 kilometra vodoopskrbnih cjevovoda i rekonstrukcija 12 kilometara postojećih te izgradnja 25 kilometara mreže odvodnje, uz rekonstrukciju 8 kilometara postojeće mreže. Time će se dovršetkom projekta postotak priključenja na sustav odvodnje na cjelokupnom području Grada Dubrovnika povećati na planiranih 92%.

Dovršetak svih aktivnosti po projektu planira se do 2023. godine, a dovršetak kompletne dokumentacije već u prvoj polovici sljedeće godine.

U sklopu ovog obilaska, uz sastanak i prezentaciju trenutnog stanja projekata, organiziran je i obilazak buduće lokacije UPOV-a Lapad te obilazak gradilišta pročistača pitke vode u Komolcu. Izvještaj s ovog sastanka sastavni je dio ocjene kvalitete projekta koji će se uputiti Europskoj komisiji kao dio procesa odobravanja ugovorenog iznosa sredstava iz EU fondova.