Korisnički portal

Anastasija Anamarija Marijana

Izbornik

Očišćeno novih 90 metara povijesnog kanala ispod Straduna

19.06.2023 u 08:10

Dovršeni su radovi na čišćenju dijela povijesnog kanala odvodnje na području Luže te kod parka u Pilama. Tijekom radova koji se odvijaju u sklopu EU projekta Aglomeracija Dubrovnik uklonjeno je više od  120 kubika otpadnog materijala, a očišćeni kanal obnovljen je te su postavljene keramičke kinete kako bi se poboljšao protok otpadnih voda.

Iznimno je bitno da smo uspješno očistili oba kraka odvodnog kanala ispod Straduna – i ispod Luže i u Pilama, jer je to bio preduvjet za daljnje čišćenje ovog iznimnog sustava. Činjenica da se i danas njime koristimo najbolje govori o umješnosti starih Dubrovčana i kvaliteti njihovog rada. Nažalost, stoljeća su učinila svoje, posebice moderno vrijeme, i sada je naša misija osigurati da se ovaj sustav očisti i vrati u potpuno funkcionalno stanje. Dovršetak ovih radova prvi je korak na tom putu“ – izjavio je ovom prigodom predsjednik Uprave Vodovod Dubrovnik Lukša Matušić.

U sklopu ovih radova izvedeni su svi prethodno potrebni istražni radovi, a potom i čišćenje tih dijelova kanala vodenim mlaznicama koje su razvodnjavale nakupljeni materijal, a potom je isti prikupljen putem hidrauličnih usisnih cijevi. Nakon što je ovaj dio radova završen, nastavak čišćenja povijesnog kanala očekuje se krajem turističke sezone.

„Moram posebno zahvaliti izvođačima radova koji su ovaj posao odradili na iznimno visokoj razini, jer riječ je o izuzetno zahtjevnom i opasnom poslu. Posebice se to vidjelo na primjeru radova u Luži gdje su radnici morali raditi s maskama unutar kanala, u koji se pomoću ventilatora morao konstantno dovoditi svježi, a odvoditi ustajali zrak. Dovoljno je reći da je na području Luže u više navrata izvađeno preko 60 kubika raznog otpadnog materijala – od masnoće do nakupljene zemlje, kamenja, maramica“ – rekao je Matušić te dodao da je gotovo ista količina materijala izvađena i s područja parka u Pilama.

Ukupno je očišćeno oko 90 metara povijesnog kanala, od čega nešto više od 30 metara na području Luže, a ostatak na području parka u Pilama. Vrijednost do sada izvedenih radova je oko 175 tisuća eura. Uz čišćenje ovih dijelova kanala na području Luže izvršena je i zamjena stare cijevi od stakloplastike te je sada povećan presjek tamošnjeg kanala, a sve u cilju još boljeg funkcioniranja sustava, kako u sadašnjosti tako i u budućnosti.