Korisnički portal

Anastasija Anamarija Marijana

Izbornik

Radovi na Aglomeraciji Dubrovnik odvijaju se na desetak lokacija diljem Dubrovnika

21.02.2024 u 10:30

Radovi na najvećem i najvažnijem komunalnom projektu u Dubrovniku, Aglomeraciji Dubrovnik, dobro napreduju, a trenutno se izvode istovremeno na desetak lokacija.

„Radi se na cijelom području grada, od povijesne jezgre preko Gruža i Lapada sve do Mokošice. U pitanju su većinom radovi na sanaciji sustava vodoopskrbe i odvodnje, što uključuje i sanacije crpnih stanica, ali i na izgradnji do sada nepostojećih dijelova mreže, posebice u odvodnji  gdje sada radimo mrežu na području Gospinog polja, koja je gotovo dovršena“ – pojasnio je predsjednik Uprave Vodovoda Dubrovnik, Lukša Matušić te dodao kako radovi i na ostalim radilištima u sklopu ovog tendera dobro napreduju.

Tako je na području Nove Mokošice, Obuljenog, Prijevora i Rožata dovršeno otprilike 60 posto radova na izgradnji sustava javne odvodnje te vodoopskrbe, na području Knežice i Šumeta preko trećine investicije, dok je na području Lapada nešto manje od trećine ukupnih radova završeno. Ukupno je u sklopu ovog tendera dovršeno preko četvrtine radova na javnoj odvodnji te oko 20 posto na projektu vodoopskrbe. Što se tiče sanacije kanalizacijskih crpnih stanica i cjevovoda javne odvodnje, na tom tenderu do sada je napravljeno preko četvrtine ukupnih radova.

„I taj projekt napreduje dobro, s tim da nas do sezone očekuje još i sanacija crpne stanice Sustjepan, a poslije sezone i automatske rešetke u Mokošici. Do sezone intenzivno će se raditi i u povijesnoj jezgri na projektu sanacije mješovitog kanala odvodnje ispod Straduna i u poprečnim ulicama te sanaciji vodoopskrbe u Ulici Prijeko“ – najavio je Matušić te dodao da se tamo trenutno na površini odvija sanacija cjevovoda vodoopskrbe, dok se radovi na sanaciji odvodnje odvijaju u samom kanalu, a radovi bi trebali biti gotovi najkasnije do 1. travnja.

Ukupno je do sada završeno preko trećine radova u povijesnoj jezgri te svi radovi na čišćenju kanala neposredno izvan zidina. Aktivno se radi i na sanaciji hidrotehničkog tunela ispod Srđa, gdje je do sada dovršeno preko 50 posto investicije i radovi teku planiranom dinamikom.

Na gradilištima je trenutno preko 70 radnika. Neka gradilišta su iznimno zahtjevna, poput kanala ispod Straduna ili hidrotehničkog tunela, gdje zapravo jako mali broj ljudi može uopće ući i istovremeno raditi, ali nama je bitno da su sva gradilišta aktivna i da se radovi odvijaju planiranom dinamikom, bez zastoja“ – rekao je Matušić te dodao kako ovim projektima treba dodati i one već dovršene, izgradnju pročistača pitke vode u Komolcu te odvodnju na području Orašca i Zatona.

Aglomeracija Dubrovnik ukupno je vrijedna 117 milijuna eura, od čega 90% čine bespovratne potpore iz EU fondova i nacionalnih sredstava, a ovim projektom ukupno je planirano više od 40 kilometara radova na modernizaciji sustava vodoopskrbe, kao i 31 kilometar radova na sustavu javne odvodnje, izgradnja novih crpnih stanica, vodosprema i ostalih potrebnih objekata te izgradnja novog uređaja za pročišćavanje otpadnih voda.