Korisnički portal

Anastasija Anamarija Marijana

Izbornik

Vodovod obnovio gotovo kilometar dubrovačke mreže odvodnje

03.05.2023 u 09:54

Gotovo kilometar dotrajalih cjevovoda javne odvodnje u ulicama Iva Vojnovića, Mata Vodopića i ispred hotela Kompas sanirano je provlačenjem CIPP monolitne cijevi kroz postojeće cijevi. Riječ je o novoj tehnologiji koju je Vodovod Dubrovnik prethodno već isprobao na dijelu Ulice Iva Vojnovića, a koja ne zahtjeva kopanje kako bi se cijev zamijenila, već se stara koristi kao podloga za uvlačenje nove cijevi.

„Ova tehnologija djeluje na način da se cijev u tekućem stanju, kroz posebnu oplatu od staklenih vlakana upuhuje unutar postojeće cijevi, a nakon što se stvrdne može se normalno koristiti. U suštini se koristi već postojeći otvor kako bi se što brže i jednostavnije postavila nova cijev. Naravno, prethodno smo odradili snimanje postojećeg stanja, što nam je pokazalo da je sustav na pojedinim mjestima značajno oštećen, ponajviše zbog starosti cijevi i štetnog utjecaja otpadnih plinova. Zbog toga je bilo potrebno prije same sanacije detaljno očistiti cjevovode od nakupina, a čim smo to uspješno odradili odmah smo krenuli s postavljanjem novih cijevi“ - izjavio je predsjednik Uprave Vodovoda Dubrovnik Lukša Matušić.

Kako bi se sanacija sustava mogla sigurno i uspješno izvesti, tijekom radova bilo je potrebno gasiti kanalizacijske crpne stanice Pile, Libertas i Batala pa je stoga brzina bila ključan faktor.

„Korištenjem ove metode značajno smo skratili vrijeme radova, uz stalno prilagođavanje situaciji na terenu da bi što manje remetili svakodnevne aktivnosti građana. Zapravo se najveći dio radova odnosio na sanaciju 600 metara našeg magistralnog cjevovoda u Ulici Iva Vojnovića, a da smo isti išli sanirati klasičnom metodom morali bi kopati cijeli taj potez i onda polagati cijevi, što bi bilo značajno duže. Na ovaj način uštedjeli smo vrijeme, sanirali oštećenja i ujedno osigurali dugoročnu stabilnost sustava odvodnje, što nam je i bio glavni cilj“ – naglasio je Matušić te dodao da su djelatnici Vodovoda iskoristili taj period kako bi pregledali kanalizacijske crpne stanice koje vode do sanirane dionice.

Ukupno je sanirano 950 metara dotrajalih cjevovoda raznih profila, a ukupna investicija bila je vrijedna nešto više od 400 tisuća eura, što je Vodovod financirao vlastitim sredstvima.