Korisnički portal

Anastasija Anamarija Marijana

Izbornik

Vodovod uspješno povukao novih 45,6 milijuna kuna za razvoj vodoopskrbe i odvodnje

23.12.2021 u 12:52

Za projekte izgradnje vodoopskrbe i javne odvodnje na području Lopuda i Orašca te Zamasline, Marinice i Broca Vodovod Dubrovnik dobit će nepovratno iz EU fondova i nacionalnih sredstava 45,6 milijuna kuna. Tom prigodom danas je u Zagrebu potpisan ugovori o dodjeli tih sredstava za projekt pod nazivom „Izgradnja/dogradnja sustava odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda i dogradnja sustava vodoopskrbe na odabranim područjima Grada Dubrovnika i Općine Ston“, a potpisali su ga u ime Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, ministar Tomislav Ćorić, u ime Hrvatskih voda generalni direktor Zoran Đuroković te predsjednik Uprave Vodovoda Dubrovnik Lukša Matušić.

„Ova sredstva značajan su iznos i uvelike će pripomoći uspješnom dovršetku prijavljenih investicija. Treba naglasiti kako su se na ovaj poziv mogli prijaviti samo već započeti projekti, a u prihvatljive troškove su spadali samo oni nastali nakon 1. veljače 2020. godine. Usprkos tome Vodovod je ponovno uspješno povukao novac i iz EU fondova, ali i dijelom iz nacionalnih sredstava i ovom prigodom želim se zahvaliti svim djelatnicima Vodovoda koji već duže vremena predano rade na praćenju natječaja i čine veliki napor kako bi se ova bespovratna sredstva uspješno dovela u Dubrovnik i iskoristila za daljnji razvoj i modernizaciju naše mreže vodoopskrbe i odvodnje“ – rekao je ovom prigodom Lukša Matušić, uz dodatnu zahvalu Hrvatskim vodama i resornom ministarstvu što su prepoznali važnost ovih projekata.

„Zapravo bi mogao reći da su ova sredstva jamac uspješnog dostizanja dijela ciljeva koje smo zacrtali kada smo Vicko Begović i ja imenovani u Upravu Vodovoda, a to je dovesti pitku vodu na dijelove Općine Ston koji je trenutno nemaju, izgraditi kanalizacijski sustav na Lopudu s podmorskim ispustom, a u budućnosti i ostalim Elafitima te riješiti pitanje odvodnje u Orašcu. Naravno, ima tu još dosta projekata koje želimo ostvariti u budućnosti, ali upravo zato nam je iznimno bitno nastaviti uspješno povlačiti novce iz EU. Time ćemo znatno brže dostići sve zacrtane ciljeve i osigurati da naši sugrađani, gdje je god to moguće postići, imaju pitku vodu i moderan sustav odvodnje“ – naglasio je čelni čovjek dubrovačkog Vodovoda.

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja objavilo je krajem studenog ove godine poziv na dostavu prijedloga projekata ''Financiranje provedbe već započetih investicijskih projekata koji se odnose na manje dijelove sustava javne vodoopskrbe i javne odvodnje otpadnih voda'', u okviru Nacionalnog plana oporavka i otpornosti 2021.- 2026. Na taj poziv Vodovod Dubrovnik prijavio je projekte: Izgradnja vodoopskrbne mreže naselja Zamaslina, Marinica i naselja Broce, projekt Gradnja sustava odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda otoka Lopuda, kolektora odvodnje, crpne stanice Sutiona, crpne stanice Lukovice i uređaja za pročišćavanje otpadnih voda te projekte Izgradnja sustava odvodnje otpadnih voda istočnog dijela naselja Orašac i Izgradnja kanalizacijske mreže s oknima u naselju Orašac.

„Ukupna investicijska vrijednost svih projekata je  oko 75,9 milijuna kuna s PDV-om i uključenim nepredviđenim troškovima, od čega prihvatljivi troškovi iznose 50,7 milijuna kuna, a ukupan sufinancirani iznos je nešto viši od 45,6 milijuna kuna bez PDV-a. Od toga je 40,5 milijuna kuna sufinancirano iz EU fondova, dok nacionalna sredstva sufinanciranja iznose nešto više od 5 milijuna kuna“ – pojasnio je Matušić te dodao kako je riječ je o projektima koji će uvelike poboljšati životne prilike tamošnjim stanovnicima.