Korisnički portal

Anastasija Anamarija Marijana

Izbornik

Zacjevljenjem tunela ispod Srđa Dubrovnik je dobio sigurnu opskrbu pitkom vodom

15.10.2024 u 13:45

Vodovod Dubrovnik uspješno je dovršio još jedan projekt iz sklopa Aglomeracije Dubrovnik – sanaciju hidrotehničkog tunela ispod Srđa. Riječ je o tunelu dugom oko tri kilometra, a kojim se pitkom vodom opskrbljuje Dubrovnik s uređaja za pročišćavanje pitke vode u Komolcu.

„Nekako je to bio prirodni slijed, nakon što smo izgradili pročistač u Komolcu prije pet godina i pustili ga u rad. Pokazalo se u ovih pet godina, pored velikih zamućenja i problema s kojima se susreću drugi gradovi, da smo sretni što ga imamo. Ovi radovi su bili poprilično zahtjevni jer se radilo u dosta skučenim uvjetima, gdje nije mogla doći velika mehanizacija i radilo se s manjim brojem ljudi, a izvođač je praktično imao manji vlakić kojim je uvozio i izvozio sam materijal“ – rekao je ovom prigodom predsjednik Uprave Vodovoda Dubrovnik, Lukša Matušić te dodao kako su nakon 64 godine dobili jedan cjevovod koji zadovoljava sve direktive i Europske unije i Europske komisije, ali i nove pravilnike koji će tek izaći, a tiču se pitke vode za ljudsku potrošnju.

„Ovo nije jedan od onih projekata koji naši građani vide, ali je iznimno važno istaknuti činjenicu da je Grad Dubrovnik s ovim napravio ogroman iskorak u apsolutnoj sigurnosti dostave vode u potpunosti ispravnoj za piće, bez obzira na vremenske uvjete i ekstreme“ – izjavio je gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković koji je obišao dovršeni tunel u društvu Uprave Vodovoda Dubrovnik. Ujedno je čestitao Upravi Vodovoda, ali i izvođaču, tvrtki Mani Company na čelu s Ivanom Batinom na uspješno dovršenom projektu te naglasio njegovu važnost, kao i prethodno izgrađenog pročistača pitke vode.

To je nešto što naši sugrađani ne vide, ali ono što vide i što znaju jest to da piju čistu, pitku vodu. Istovremeno, dok brojni gradovi u Hrvatskoj prilikom većih kišnih padalina imaju probleme zamućenja i slično, to više nije slučaj u Dubrovniku. Uspješno smo završili projekt pročistača koji radi i funkcionira. Uspješno smo ga završili zahvaljujući europskim novcima i zahvaljujući umješnosti Uprave Vodovoda koja je još jednom pokazala da zna realizirati ključne infrastrukturne projekte u našem gradu“ – rekao je gradonačelnik Franković.

Vrijednost ovih radova bila je 2,7 milijuna eura, od čega je 90% sufinancirano sredstvima iz EU fondova te nacionalnim sredstvima kroz kapitalni projekt Aglomeracije Dubrovnik.